Denna webbplats vänder sig till läkare
Få väljare vill se sjukvården som en högt prioriterad EU-fråga

Få väljare vill se sjukvården som en högt prioriterad EU-fråga

Bara en av tio svenskar anser att Sverige och de svenska EU-parlamentarikerna bör prioritera sjukvårdsfrågan i EU. Väljarna vill i stället att EU-politikerna placerar klimatet, invandrings- och integrationsfrågan samt miljön högst på dagordningen.

Sparförslag: Koncentrera all vård i Skaraborg till sjukhuset i Skövde

Sparförslag: Koncentrera all vård i Skaraborg till Skövde

Skaraborgs sjukhus behöver spara ytterligare 350 miljoner kronor under 2025 för att få en ekonomi i balans. Ett sparförslag som nämns i sjukhusens delårsrapport är att all vård koncentreras till ett ställe. Det skulle i så fall innebära att sjukhusen i Lidköping, Falköping och Mariestad kan komma att läggas ner.

Nybliven opposition vill separera Ljungby lasarett från Växjö

Nybliven opposition vill separera Ljungby lasarett från Växjö

Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna – som nyligen blev oppositionspartier i Kronoberg – vill att de regionövergripande klinikerna slopas. Lasarettet Ljungby ska på så sätt bli en helt egen enhet, vilket partierna tycker är nödvändigt.

Ledningen granskas externt efter avskedandet på Karolinska

Efter avskedandet på Karolinska – nu ska ledningen granskas

Ett 40-tal anmälningar mot ledningen har kommit in till Karolinska universitetssjukhusets visselblåsartjänst sedan avskedandet av profilerade förlossningsläkaren Karin Pettersson. Nu har styrelsen anlitat en advokatfirma som ska granska ledningens agerande, skriver DN.

Tiktok-läkaren Tracy Ghattas blir »Soldoktorns« sommarvikarie

Tiktok-läkaren Tracy Ghattas blir »Soldoktorns« sommarvikarie

Läkaren Tracy Ghattas, även känd som Dr Tracy på Tiktok, blir TV4 Nyhetsmorgons nya tv-doktor i juli, kan Läkartidningen rapportera. Hon vikarierar för Mikael Sandström, även kallad »Soldoktorn«.

Tidigare fängslade i Iran: Gör mer för Ahmadreza Djalali

Tidigare fängslade i Iran: Gör mer för läkaren Ahmadreza Djalali

15 personer som tidigare suttit fängslade i Iran, kritiserar den svenska regeringen för inaktivitet i fallet med den svensk-iranska dödsdömda läkaren Ahmadreza Djalali. Och Sverige har »oförlåtligt misslyckats« med att ge hans familj det stöd och den information de behöver skriver de i ett öppet brev till statsministern.

Regeringen vill öka kompetens i krisvård

Socialstyrelsen får nytt uppdrag att öka kompetensen i krisvård

Regeringen ger Socialstyrelsen 7,5 miljoner kronor för att höja kompetensen kring vård i kris hos både vårdpersonal och allmänhet.

Vi bör sluta använda diagnosen inklämningssyndrom vid axelbesvär

Vi bör sluta använda diagnosen inklämningssyndrom i axeln

Inklämningssyndrom i axeln är en diagnos med två stora nackdelar: den är felaktig baserat på rådande forskningsunderlag, och den riskerar att leda till sämre resultat för patienterna, skriver Mikael Porss.

Blockad i sommar oroar regioner

Blockad i sommar oroar regioner

Vårdkonflikten kan skapa större bemanningsproblem än vanligt i sommar. På flera håll oroas också arbetsgivarna av de inte får anställa timvikarier. Även läkarnas arbete påverkas om konflikten fortsätter, tror Örebro läns läkarförening.

Arbetsmiljökris på Sahlgrenskas IVF-mottagning: »Som ett krig«

Arbetsmiljökris på Sahlgrenskas IVF-mottagning: »Som ett krig«

Arbetsmiljön på Sahlgrenska universitetssjukhusets reproduktionsmedicinska mottagning beskrivs som kaotisk. Nu kräver huvudskyddsombuden åtgärder snarast. »En del läkare beskriver det som att gå ut i krig att åka till jobbet«, säger Läkarförbundets huvudskyddsombud Karin Nagy.

Tre läkare missade näthinneavlossning

Tre läkare missade akut åkomma

En allmänläkare och två ögonläkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att en närakut gett ett lugnande men missvisande besked till en kvinna med en svart fläck i synfältet. Ingen grundlig undersökning gjordes och läkarna missade ett fall av näthinneavlossning.

Rapport: Ojämlik vård vid livets slut

Rapport: Ojämlik vård vid livets slut

Den palliativa vården i Sverige i dag är ojämlik, och beror delvis på vilket postnummer du har. Det menar Cancerfonden i en ny rapport och föreslår en rad åtgärder, däribland ett nytt nationellt kunskapscentrum om palliativ vård. (1 kommentar)

Uppsala och Örebro i projekt för att lära läkarstudenter mer om AI

Uppsala och Örebro i projekt för att lära läkarstudenter om AI

Örebros och Uppsalas universitet har startat ett samarbete som går ut på att föra in kunskap om AI i läkarutbildningarna i landet. »Min förhoppning är att alla inte ska behöva uppfinna hjulet själva«, säger professorn Johan Sundström. (1 kommentar)

Sjukhusen i Halland ska få 20 miljarder

20 miljarder till Hallands sjukhus

Sjukhusfastigheterna i Halland ska rustas upp ordentligt. Det vill regionstyret Hallandsalliansen som presenterat en satsning på 20 miljarder kronor för renovering och utveckling, rapporterar SVT Halland.

Fortsatt KBT hade god effekt på OCD

Fortsatt KBT – god effekt på OCD

Studien visade att evidensbaserad behandling med KBT som den primära metoden hade god effekt och gav ökad förbättring även på lång sikt för flertalet. De som inte svarade på KBT hade lika god nytta av ytterligare KBT som av byte till sertralin.

Region Gävleborg slipper vite för brister på Gävle sjukhus

Ivo-beslut: Region Gävleborg slipper vite för brister på Gävle sjukhus

Det blir inget vite för vårdplatsbristen på Gävle sjukhus som Inspektionen för vård och omsorg konstaterade under sin stora granskning av akutsjukhusen år 2022. Ivo anser att Region Gävleborg arbetar seriöst med frågan, skriver Gefle Dagblad.

Synligare substansnamn ska ge säkrare läkemedelsbehandling

Synligare substansnamn ska ge säkrare läkemedelsbehandling

Namnet på läkemedlens verksamma substans ska användas oftare i kontakten mellan förskrivare, patient och apotek. Det ska göra det lättare för patienter att känna igen sina läkemedel, även om de har bytts ut mot ett likvärdigt alternativ med annat namn. (2 kommentarer)

Arbetsmiljön på Ivo får hård kritik

Arbetsmiljön på Ivo kritiseras

En rapport pekar på stora problem inom arbetsmiljön på tillsynsavdelningen sydväst vid Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Göteborgs-Posten. Anställda upplever att det saknas skriftliga rutiner för hur lagar och regelverk ska tillämpas och att mycket arbete baseras på muntliga instruktioner. (1 kommentar)